Internetbiztonsági tájékoztató

Kedves Látogató!

 

Az alábbiakban a rendőrség által közzétett internetbiztonsági felhívás olvasható:

 

INTERNET TUDATOSAN

Online is Biztonságban

DIGITÁLIS KÁRTEVŐK & BIZTONSÁGI MENTÉS

A számítógépek és mobileszközök internetre történő csatlakozása jelentősen megkönnyíti a számítógé­pes vírusok és más rosszindulatú szoftverek elterjedését. 2017-ben 4,2 másodpercenként jött létre egy új digitális kártevő, ami azt jelenti, hogy csak a tavalyi évben több 7,5 millió új vírus és más rosszindulatú szoftvert készítettek, valamint több mint 72 millió weboldal volt fertőzött. Éves szinten több mint 10 mil­liárd USD kárt okoznak a rosszindulatú programok.

ROSSZINDULATÚ SZOFTVEREK

A rosszindulatú szoftverek (angolul malware: malicious software összevonás) a vírusok, férgek, kémprogramok, agresszív reklámprogramok és a rendszerben láthatatla­nul megbúvó, a támadónak emelt jogokat biztosító esz­közök összefoglaló neve.

A rosszindulatú programok célja lehet:

a számítógép vagy eszköz tönkretétele,

fájlok, adatok m ó d o s í t á s a vagy törlése,

a megfertőzött számítógép in­ternetkapcsola­tának használata illegális célokra (pl. spam küldésre),

zsarolás a fájlok titkosításával,

a felhasználó jelszavainak, bankkártya adatainak megszerzése.

 

A vírusok manapság jellemzően pendrive vagy e-mail segítségével terjednek az internetes böngészés (a meg­bízhatatlan oldalakról történő letöltések) mellett. Szá­mítógépes értelemben a trójai faló (röviden trójai) egy olyan rosszindulatú program, ami mást tesz a háttérben, mint amit a felhasználónak mutat. A trójaik esetében leggyakoribb fertőzési módszert az ingyenes vagy nem jogtiszta programok letöltése és a veszélyes honlapok jelentik.

A VÉDEKEZÉS LEHETŐSÉGEI

A rosszindulatú szoftverek a számítógépen futó szoft­verek (operációs rendszerének és egyéb programok) biztonsági hibáit használják ki. A szoftverek gyártói az ismertté vált hibákat rendszeresen javítják, és frissítések kiadásával juttatják el a felhasználókhoz. A frissítések kiadásával az addig esetleg nem nyil­vános hibákról is tudomást szerez­hetnek a rosszin­dulatú szoftvere­ket készítők, így azok a rendszerek, amelyeken a hibá­kat javító frissítés nem történt meg fokozattan veszé­lyeztettek lettek.

A vírusok (és egyéb kártékony programok) elleni védekezés céljából feltétlenül javasolt vírusirtó program telepítése, amelyek elérhetőek ingyenes és fizetős változatban is.

A tűzfal (angolul firewall) célja a privát (otthoni/vállala­ti) és nyilvános (internet) hálózat elkülönítése, továbbá annak biztosítása, hogy a hálózaton keresztül egy adott számítógépbe ne történhessen illetéktelen behatolás. Amennyiben a számítógép közvetlenül kapcsolódik az internethez szoftveres tűzfal használata javasolt. Ha az internetelérés routeren keresztül történik, akkor az álta­lában tartalmaz tűzfalat. Ebben az esetben győződjünk meg róla, hogy az be van kapcsolva!

BIZTONSÁGI TANÁCSOK

Frissítések telepítése érdekében javasolt az automatikus frissítés be­kapcsolása.

Felhasználói fiókok felügyeletén állítsa be, hogy a kritikus műve­letekhez (pl. program telepítése) felhasználó engedélyére legyen szükség.

Böngészők biztonsági beállításai: a magasabb védelmi szint a külső támadások ellen nyújt védelmet.

Ismeretlen eredetű szoftvereket ne telepítsen!

Telepítsünk vírusirtó programot a gépre, és ne kapcsolja ki!

Rendszeresen készítsen a biztonsági másolatot a fontos adatainkról!

 

BIZTONSÁGI MENTÉS

Rendszeresen készítsünk biztonsági másolatot fontos adatainkról.

Erre alkalmas lehet egy külső merevlemez, amit csak a biztonsági mentés idejére csatlakoztatunk a számító­géphez vagy olyan online tárhely, amely tárolja a fájlok korábbi verzióját.

Online tárhely esetében azért fontos a fájl verziók ko­rábbi eltárolása, mert, ha zsarolóvírus támadás éri a gé­pet, akkor az automatikus szinkronizációnak köszönhe­tően a titkosított fájlok kerülnek az online tárhelyre is, de a vírus eltávolítását követően a legutolsó ép verziók visszaállíthatóak.

 

Országos Rendőr-főkapitányság

https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/bunmegelozes/internet-biztonsag