Negyedik forduló feladványa és megfejtése

Nyelvi vetélkedő 4. forduló

 

Tízen élnek egy családban. Névsorban:

ANDOR, ÁKOS, EGON, EMESE, ENDRE, IMRE, PANNA, RÉKA, SAROLTA és SÁRA.

Ketten nincsenek otthon. Az egyik (24 éves) folyton a veszélyhelyzeteket meg a flörtöket keresi, nagy adrenalin-függő. A másikról (26 éves) sosem tudják, épp merre van, de mindig várják, hátha meglepetésszerűen megérkezne.

A nyolc közül, aki otthon van, a legfiatalabb (11 éves) épp egy kád vízben csücsül, és Arkhimédészt idézgeti. A másik (13 éves) nem akar kimászni az ágyból, pedig oda süt a nap. A harmadiknak (50 éves) pont most érkezett szöveges üzenete a mobiljára. Kérdezi a negyediket (56 éves), nem olvasná-e el, de az elutasítja: „Nem akarom megerőltetni magam, én vigyázok a látásomra!” Az ötödik (72 éves) – férfi létére – mindenféle boszorkánysággal foglalkozik, a felesége (a hatodik személy, 69 éves) hiába helyezte anyagi és lelki kényszerek alá. A hetedik (16 éves) épp fogalmazást ír angolul, az USA egyik tagállama a témája. A nyolcadik a lakáj (49 éves), egyszerűen csak ügyel a lakókörnyezet esztétikájára.

Ha jó érzéked van a magyar nyelvhez, ennyi is elég, hogy tudd, ki kicsoda. (A korukat csak azért adom meg, hogy megkönnyítsem a válaszadást, nincs köze a megfejtéshez).

MEGFEJTÉS

1. (24 éves) KAL-ANDOR                    6. (56 éves) "vigyázok a SZEME-IMRE"

2. (26 éves) PETOP-PANNA                7. (72 éves) VAJ-ÁKOS

3. (11 éves) HEU-RÉKA                       8. (69 éves) Z-SAROLTA

4. (13 éves) HA-SÁRA süt a nap           9. (16 éves) OR-EGON a dolgozat témája

5. (50 éves) ES-EMESE érkezett        10. (49 éves) vigyáz a R-ENDRE